• str. Uzinelor 11 (CC StroyLux), et. 4, Showroom 401
  • office@tdt.md
  • +/373 22/ 928 829
tridimensional tec shop
Ce trebuie să știi despre un proiector?

Ce trebuie să știi despre un proiector?

Cât de importantă este luminozitatea unui proiector?

Luminozitatea unui proiector se măsoară în lumeni, însă este foarte important să reţii că valoarea acesteia este relativă: un proiector de 1000 de lumeni al unui producător poate avea o luminozitate diferită de a unui alt proiect de 1000 lumeni fabricat de un alt producător. 

Valoarea optimă a luminozităţii depinde de mai mulţi factori:

•Lumina ambientală. Ia în calcul un proiector de circa 1800 de lumeni pentru camere întunecoase şi minim 3000 de lumeni pentru camere luminoase.

•Mărimea proiecţiei. Cu cât ecranul de proiecţie este mai mare, cu atât luminozitatea va fi mai puţin eficientă, întrucât trebuie “împrăştiată” pe o suprafaţă mai mare.

•Conţinutul prezentării. Pentru prezentări business, cu multe texte şi grafice, valoarea luminozităţii este mai puţin importantă.

De ce rezoluţie nativă a proiectorului contează?

În prezent, pe piaţă există proiectoare cu două tipuri de rezoluţii: standard şi HD. În prima categorie regăsim rezoluţii precum 800×600 pixeli 1024×768 pixeli şi 1400×1050 pixeli, în timp ce proiectoarele HD mizează pe rezoluţii precum 1280×720 pixeli şi 1920×1080 pixeli. Recomandarea noastră este să optezi pentru un proiector HD, în special dacă vrei să proiectezi filme sau posturi TV, întrucât acesta este formatul care câştigă tot mai mult teren.

Ce este contrastul unui proiector?

Valoarea contrastului are o importanţă majoră în performanţele unui proiector, întrucât determină cât de bine poate bloca lumina provenită de la lampă. Contrastul static nativ este valoarea reală a contrastului şi este numit frecvent contrast ANSI. Acesta se măsoară cu ajutorul unei grile de 16 pătrate alternative albe/negre, iar media luminii emise de pătrăţele albe este împărţită la media luminii emise de pătrăţele negre pentru a afla valoarea contrastului.

Ce trebuie să știi despre lampa unui proiector?

Una dintre cele mai sensibile componente ale unui proiector este lampa, a cărei durată de viaţă este limitată şi care la un moment dat va trebui schimbată. Proiectoarele moderne au lămpi cu o durată medie de viaţă de peste 4.000 de ore, iar această valoare depinde invers proporţional de luminozitatea proiectorului. Pentru a prelungi cât mai mult durata de viaţă a lămpii este foarte important să nu laşi proiectorul să se supraîncălzească şi să îl utilizezi într-un mediu lipsit de praf, iar filtrele de aer trebuie curăţate cu regularitate. Din păcate, preţurile lămpilor sunt ridicate şi variază foarte mult în funcţie de producător şi model.

Care este diferența dintre tehnologia LCD sau LDP?

Tehnologia LCD (Liquid Crystal Display) foloseşte trei ecrane în culorile roşu, verde şi albastru pentru a trimite semnalul către proiector în toate culorile şi oferă imagini mai luminoase, dar uşor mai pixelate. În schimb, tehnologia DLP (Digital Light Processing) este mai recentă şi foloseşte un semiconductor optic, ceea ce înseamnă că proiectorul va avea dimensiuni mai mici. Are avantajul unui contrast superior, însă acurateţea culorilor nu este la fel de bună.

Conectivitatea contează!

În funcţie de modul în care vei utiliza proiectorul trebuie să iei în calcul şi conectivităţile oferite. Printre cele mai uzuale în prezent se numără HDMI pentru semnal HD, S-Video, Compozite Video sau Scart pentru semnal standard, VGA pentru conectarea monitorului sau intrarea şi ieşirea audio.