• str. Uzinelor 11 (CC StroyLux), et. 4, Showroom 401
  • office@tdt.md
  • +/373 22/ 928 829
tridimensional tec shop
Cum alegem un ecran de proiecție?

Cum alegem un ecran de proiecție?


Dacă ești interesat de construcția unui Home Cinema la tine acasă, ceea ce trebuie să faci înainte de toate este să i-ai în calcul toate elementele care alcătuiesc sistemul- atât proiectorul cât și ecranul, să nu le analizezi ca fiind componente individuale unul față de altul. 

Alegerea unui ecran de proiecție nu este o sarcină dificilă precum pare, dar nici una ușoară pentru ca unicul criteriu de bază să fie doar prețul. 

Ce reprezintă în esență un ecran de protecție?

Este o suprafață special tratată pentru a evidenția contrastul, luminozitatea, poziția (și uneori și sunetul) imaginilor pe care le redai cu ajutorul noului tău proiector. 

În funcție de proiector, trăsăturile lui, spațiu, preț, vă prezentăm câteva variante de mai jos:

•Ecrane manuale. ( Le activezi cu mâna pentru al coborî). Care sunt montate pe tavan sau pe perete. 

•Ecrane electrice. Care la fel sunt montate pe tavan sau pe perete.

•Ecrane fixe. Sunt cela care seamănă cu niște tablouri mari, și vin împreună cu un set pe care trebuie să-l asamblezi. 

Care sunt principalele lucru la care să fii atent când procuri un ecran de proiecție?

•Unghiul de vizualizare. Se referă la cazurile când ai în plan să inviți prietenii să vizualizați un film, în special pentru cei ce se vor afla lateral și nu pe linia centru a ecranului.

•Cum se reflecta lumina. Este vorba de două situații; aici contează unde te așezi și unde plasezi proiectorul. Reflexie angulară- lumina vine de sus, se reflectă în jos, vine din dreapta, se reflectă în stânga. Toate tipurile de cran au reflexie angulară, dar ecranele albe sunt cele mai afectate. Retroreflexia- ideea cheie aici este că lumina se reflectă în același punct unde a pornit, deci este extrem de importantă poziția proiectorului. Însă acest tip de ecran este mai costisitor și rar de găsit.

•Proporțiile ecranului. În unele cazuri este posibil să pierzi din calitate când mărești imaginea proiectată mai mult decât se recomandă. 

Concluzii

Mai întâi de toate trebuie să știi sigur în ce scop va fi utilizat viitorul tău ecran de proiecție. Nu toate ecranele necesită neapărat un proiector, pe motiv că calitatea imagini nu se va îmbunătăți odată cu procurarea acestuia, dar proiectoarele calitative au nevoie de acest element pentru a oferi calitatea maximă posibilă.